360 Pır Dedektör Özellikleri
360 PIR dedektör, günümüzde en yaygın biçimde kullanılan güvenlik sistemlerinden bir tanesi olmaktadır. PIR; Pasif Infra Red (Pasif kızıl ötesi)’in baş harflerinin kombinasyonundan oluşmaktadır. Pır dedektörlerinin kullanım alanı oldukça geniştir. Bu cihazların; antreler, holler, koridorlar, ev odaları gibi alanlarda özellikle tercih edildiği gözlemlenmektedir. PIR dedektörler, menzilleri içerisindeki hareketliliği (canlıların hareketlerini) algılar ve kendi kontrol panellerine bu duruma yönelik bilgi akışı sağlarlar.
Pır Dedektör ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Piyasada birbirinden çeşitli Infra-Red ısı dedektörleri bulmak mümkündür. İhtiyacınız olan PIR dedektörünün seçiminde, evininiz yapısal özellikleri ve fiziksel kapasitesi ekili olmaktadır. Bununla birlikte, PIR dedektör kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Öncelikle dedektörün alarm mekanizmasını engelleyici unsurlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Kızıl ötesi, yapı-inşa malzemelerinden geçemez ve bu sebeple dedektör çalışmayabilir. Cihazın önünü kapatan kartonlar ya da ekstra duvarlar dedektörün verimli çalışmasına engel olacaktır.
PIR dedektörler ısı ve sıcaklık değişimine tepki veren cihazlar olduğundan, ortamdaki ani sıcaklık değişimleri cihazı aktif edebilmektedir. Bu sebepten ötürü dedektörü yerleştireceğiniz konumu iyi seçmeniz gerekmektedir. Dedektörü kalorifer peteklerinin yakınına, lamba, ambül, avize gibi aydınlatıcıların civarına ya da sabit ısıtıcıların etrafına koymamanız gerekmektedir. Özellikle ısı kaynağının yakınlarına bir PIR dedektör yerleştirmek cihazınızın yanlış alarmlar vermesine sebebiyet verecektir. Pasif IR dedektörlerinin yanlış alarm verme sebeplerinden bir tanesi de hayvanlardır. Hayvanların dedektör etrafında hareket etmeleri halinde, cihaz alarm sinyali verebilmektedir. Tüm bunları göz önünde bulundurarak 360 pır dedektör tercihinizi yapmanız elzemdir.