RFID Lojistik Takip Sistemleri
RFID Lojistik Takip Sistemleri
İş hayatındaki karmaşayı bir anda ortadan kaldıran ve büyük kolaylık sağlayan RFID sistemleri sayesinde pek çok sektörde tek bir bilgi ile onun alt dallarına hatta o alt dallarında altına inmek çok kolay. Başta depo gibi alanların ürünlerini ya da demirbaşlarını kayıt altına almada büyük kolaylık sağlayan bu sistemin, RFID lojistik takip sistemleri adı altında lojistiğin pek çok alanında da yer aldığına şaşırmazsınız.
RFID Lojistiğin Hangi Alanında Kullanılır?
Fazlasıyla yoğun bir iş yükü bulunan liman veya madenlerde daha çok tercih edilen RFID lojistik takip sistemleri taşıma yapan kamyon veya tırlarda kullanılır. Tamamen elektronik ortama aktarılan veriler bu etiket okutma anında monitör üzerinden rahatça görülebilir. Örnekleme yaparak açıklamak gerekirse; herhangi bir parça taşıyan firma bu sistemi kullanıyorsa; ilk olarak o firmanın taşıma yaptığı araçlara bu etiket okuma yerleştirilmiş. Etiket içeriğinde şoförün bilgilerinden tutunda araçta ne taşınıyor, hangi miktarlarda taşınıyor ve bu araç ne zaman hangi noktalardaydı, aracın arıza kayıtları, ne kadar boşaltmada kaldı gibi daha pek çok detay bilgiye ulaşılabiliyor.
Ne İşe Yarar?
RFID lojistik takip sistemleri
sayesinde alınan detaylı bilgiler işletmenin nerede işine yarıyor sorusunu soruyorsanız adım adım açıklayalım. İlk aşamada aracın firmaya girdiği ve çıktığı saatin net görüldüğü ve o zaman dilimlerinde olası bir durum yaşanıp yaşanmadığının saptanmasında çok etkili. Firmadan çıkışı uzun süren bir araç için ya yükte sorun oluşmuştur ya da araçta değil mi? Daha sonrasında ürün miktarı, cinsi ve farklı detayları da bu sistem ile kayıt altına alındığı için kesinlikle bir kayıp yaşanmaz. Yaşansa bile olası sebepler çok daha kısa sürelerde tespit edilip gerekli işlem uygulanır. Sadece bu tarz sorunlar bazında düşünmemek de gerekir. Aracın tüm detayları ve nakliyesi yapılan malların detaylarına yıllık bazlarda da dönüş yapılabildiği için ürün değerlendirmesi, kar veya zarar durumları yanında aracın bakım zamanları, kontrolleri, hangi alanlarda ne gibi aksaklıklar yaşandı sorunlarına da çözüm üretilmesinde bu sistemlerin kullanılması mümkündür.